Mekoprint ser stort potentiale i mikroniche

24-06-2019

Nordjysk metalkoncern investerer massivt i forretningsben med stort potentiale

Mekoprints Chemigraphics-fabrik er ikke, som de danske maskinfabrikker er flest. Her foregår bearbejdningsprocesserne i tolerancer på 0,01 millimeter, og kunderne findes i segmenter, der efterspørger meget nøjagtig bearbejdning.

Det er en helt specifik niche, som den nordjyske metalkoncern i de seneste år er trådt meget længere ind i.

- Vi har arbejdet med vores selvopfattelse og investeret i en række andre og nye, supplerende teknologier til ætseteknologien. Så vi er gået fra at være en ætseleverandør, der også kunne bukke, til i dag at være en totalleverandør af finmekaniske komponenter, siger Benny Albrektsen, divisionsdirektør, Mekoprint Chemigraphics.

- Vi kan nu levere meget, meget høj præcision.

Finder sidste hundrededel 

Divisionen bearbejder emner fra 1 millimeter og ned til to hundrededele millimeter i pladetykkelse. Bearbejdningen sker både ved ætsning eller ved en stadig større CNC-maskinfabrik, der kan laserskære, gravere, fræse og dreje.

De dedikerede produktionslokaliteter har konstante temperaturer, som højest svinger en halv temperaturgrad, og hvor køle- og smørevæsker også bliver styret med samme grundighed.

- Mange bække små gør, at vi kan finde den sidste 100-del. Det er ikke alle kunder, der vil betale for vores nyeste og mest præcise teknologier. Så styrken ligger i vores teknologibredde, der kan matche fra standardtolerancer til de højeste krav, som vi særligt er på jagt efter. En god pejling er nichevirksomhederne, som for eksempel producerer high-end apparater eller kameraer, uddyber Benny Albrektsen.

Markant udvikling 

Rejsen for Mekoprint-divisionen med 43 ansatte startede for fire år siden. Og divisionsdirektøren fortæller, at det næste skridt er at omfavne hele paletten og stå for total engineering af finmekaniske metalprodukter.

- Vi er blevet en leverandør, der udvikler finmekaniske komponenter med et betydeligt bredere teknologi-setup. Og næste step er muligheden for at gå ind i design- og udviklingsfasen på et langt tidligere stadie. Vi kan for eksempel source plastdele og udvikle kombinationsløsninger med metal og plast. Det er stort inden for finmekanik, siger direktøren.

- Når aluminium og rustfri stål skal arbejde sammen, vil vi have særdeles gode muligheder for at udvikle en løsning i samme materiale.

Potentiale blandt de største 
Benny Albrektsen ser blandt andet potentialet hos de største koncerner. For de lægger store konceptuelle udviklingsopgaver ud af huset. Og ved at sende opgaven ud til en relativt lille udviklingspartner, som Mekoprint, opnår man en større agilitet og mere specifik knowhow.

Samtidig kan udviklingsprojekter også give støj i en stor organisation.

- Man kan nemmere komme hen til et koncept ved at outsource. Det gælder både for delkomponenter eller et mere færdigt produktniveau. Vi udvikler typisk hen til stadiet "prof of concept", hvor næste step kan være en prototype, som vi kan stå for at få produceret, siger han.

Mekoprint Chemigraphics fire mikro-kategorier

- Finmekaniske løsninger: Ætsning eller laserskæring. Her bruger Mekoprint typisk kemi til at lave huller eller konturer med i plader, fordi materialet er for tyndt til at skære eller gravere i. Hvis det kun er tykkelsen, det handler om, så stopper ætsningen typisk ved en halv millimeter. Ved rustfri stål stopper det ved 0,3 eller 0,4. 
 

- EMC-afskærmninger: Ætses og bukkes. Bruges til at begrænse elektronisk støj fra komponenter på printkort. 
 

- Metalskilte: Til serienummer eller batchnummer. Store kunder er Grundfos, Danfoss og Bodybike. 
 

- Spåntagende produkter: Et helt nyt område, hvor Mekoprint mikrofræser eller drejer. Det kan være komponenter, som for eksempel indgår i høreapparater eller droner. Materialeplatformen udvikler sig fra kun at være metal til også at være avancerede plasttyper. 

 

Sådan lyder det i nyheden fra Jernindustriens nyhed, skrevet af Dan S. Frandsen d. 21 juni 2019.

Kontakt Mekoprint