Fra praktik til fast stilling

01-12-2014

 

Sanna Møller Olsen fortæller om sit praktikophold på 6. semester, som en del af den engelsksprogede bacheloruddannelse Export & Technology Management. Få et indblik i Sannas oplevelser i praktikken samt gode råd til andre studerende, som selv skal i praktik.

 

Hvor var du i praktik?

Jeg var i praktik hos Mekoprint Chemigraphics A/S i Støvring, som er underleverandør til elektronikindustrien. Jeg interesserer mig meget for vareproduktion og global samhandel, og er fascineret af produktion og salg af netop meget tekniske produkter. Så det passede mig perfekt, at jeg fik lov at komme i praktik hos Mekoprint.

 

Hvilke opgaver løste du?

Jeg fik en praktikstilling som market analyst. Min primære opgave i praktikken var, at jeg skulle lave en grundig markedsanalyse af et givent eksportmarked og løbende præsentere mine synspunkter. Herunder beskæftigede jeg mig bl.a. med industrianalyser, leadgenerering og samarbejde med eksportrådet og en ekstern konsulent. Derudover fik jeg lov at være en del af kundesupport-funktionen i virksomheden, så jeg også lærte de administrative processer omkring ordremodtagelse og opstart af nye projekter.

 

Det har været virkelig lærerrigt. Ved siden af disse ting fik jeg også lov til, at være tovholder på to marketingprojekter, da der skulle udvikles merchandise og et varekatalog, som bruges ved blandt andet messe- og kundebesøg.

 

Min praktik har været meget alsidig. Dét at tilegne mig den nødvendige viden for at kunne udføre mine opgaver har i sig selv været en kæmpe udfordring, som har givet mig utrolig meget.

 

Hvordan ser du sammenhængen mellem uddannelse og praktik?

For at kunne forstå hvilke produkter Mekoprint Chemigraphics A/S producerer, er det nødvendigt at have en vis teknisk forståelse - og dette falder fint i tråd med min uddannelse Export & Technology Management. Jeg har på uddannelsen tilegnet mig en viden om processer og materialer, som jeg har været i stand til at bygge ovenpå.

 

Som på alle andre uddannelser er de ting man lærer jo generelle – det er i praktikken, man virkelig får mulighed for at specialisere sig. Angående de mere merkantile aspekter, har uddannelsen givet mig en grundlæggende forretningsforståelse, samt værktøjer til, hvordan man arbejder med eksport og global samhandel i det virkelige liv.

 

Hvad har du lært generelt?

Praktikken har uden tvivl været det semester, hvor jeg har lært allermest. Det er spændende at opleve, hvordan man manøvrerer i det virkelige liv, når tingene virkelig skal gå stærkt. Ikke mindst har det været virkelig fedt at opleve forskellene på at lave en case på studiet, kontra hvordan tingene foregår i erhvervslivet.

 

I min praktik har jeg været omgivet af ufattelig dygtige mennesker, som alle har været villige til at lære fra sig – også selvom man spørger om det samme både 2 og 3 gange. Der er ingen tvivl om, at mine kollegaer i praktikken har spillet en kæmpe rolle i, at mit udbytte har været så stort. De har virkelig sørget for, at jeg har følt mig ”hjemme” og at jeg har følt mig som en del af virksomheden. Det er jeg utrolig taknemmelig for.

 

Har du gode råd til andre, der skal i praktik?

Det er vigtigt at være åben og tålmodig. I starten vil der være et hav af ting, som man ikke nødvendigvis forstår hundrede procent, men det kommer ligeså stille.

 

Et andet vigtigt råd er, at tage ansvar. Man er ikke i praktik kun for sin egen skyld, man er der i allerhøjeste grad også for at bidrage positivt til virksomheden.

 

Man skal heller ikke være bange for at stille spørgsmål ved, hvorfor man gør, som man gør. Mit indtryk er, at de fleste virksomheder tager en praktikant ind for netop, at få et frisk syn på tingene.

 

Hvad er dine tanker om fremtiden ud fra dine praktikerfaringer?

Jeg har været så heldig at blive fastansat efter min praktik, så det kunne ikke være bedre.

Min ambition er nu, at jeg vil arbejde hårdt, gøre mig umage og dygtiggøre mig indenfor både mine eksisterende arbejdsopgaver samt de nye ansvarsområder, jeg har fået tildelt. Jeg har meget at lære inden for forretningsudvikling, men jeg har heldigvis nogle utrolig kompetente kollegaer og ledere, som altid står til rådighed for sparring og ærlig feedback. Det betyder alt.

Kontakt Mekoprint